Hundar som inte lärt sig undergivenheten!
Det finns hundar som inte blivit fostrade av sin mamma och det finns också hundar som inte fått lära sig vara undergivna mot människor. Risken är uppenbar att dessa utvecklar rädslor. När undergivenheten saknas spelar genast hundens mentala egenskaper en väldigt stor roll. En mentalt svag hund blir lätt rädd för den jollrande Svea och mötet med Göstas unghund kan få samma konsekvenser.
För att det skall bli helt optimalt måste tyvärr undergivenheten läras in i åldern 6-12 veckor. Det är väldigt svårt för att inte säga omöjligt att framkalla detta på en vuxen hund som inte är fotrad av tiken. Dessutom kan en äldre valp/hund se skillnad på individer och reagerar olika beroende på vem motparten är. Om en vuxen hund blir undergiven mig är det inte det samma som att den blir undergiven veterinären.
För denna grupp är det faktiskt träning som gäller! Dessa hundar måste tillvänjas vid främmande personer och hundar. Vi människor tror ofta att vi måste vara snälla och ge kärlek för att skapa trygghet. Det är definitivt inte rätt taktik när det gäller osäkra hundar. Både ägaren och motparten måste uppträda med en lugn och säker attityd annars är risken att vi signalerar fara och skrämmer hunden. Om vi låter hunden hälsa på de hundar vi möter på stan, skapar vi problem som beskrivits här ovan. Genomför mötena med Gösta och hans hund på ett lugnt sätt och släpp absolut inte fram tant Svea förrän hon och valpen är helt lugna.
Notera att det också finns risker att släppa fram sin valp/hund till främmande hundar. Det är mer än en valp som blivit biten riktigt illa. Vuxna hundar skall valpen definitivt träffa. Hundar som bestämt och tydligt sätter gränser behöver är det bästa som finns. Det innebär att vi måste känna den vuxna hunden så att vi vet att mötet sker på rätt sätt.