En vacker dag är valpen på väg att bli vuxen! Helt plötsligt ändrar omgivningen attityd. Det är inte lika trevligt att bli “överfallen” av en vuxen hund som av en valp. Även ägaren ändrar sig! Dels därför att vederbörande noterar Sveas nya reaktion men också för att det är jobbigt med en vuxen hund som blir upphetsad och drar och sliter i kopplet.
Nu försöker husse och matte att lugna sin hund. Det är allt från ryck i kopplet, sittkommandon till avledande manövrar med godis eller leksaker.
Om vi betraktar detta ur hundens synvinkel så är det inte speciellt upplyftande. I varje hundmöte tappar ägarna kontrollen över sig själv och reagerar med olika konstiga beteenden. Hunden kan inte förstå varför det blir så här utan känner bara av en massa frustration. Eftersom dess enkla hjärna inte förstår kopplar den konstigheterna till det som finns framför näsan, en hund eller människa. Strax börjar hunden att skälla på det som den tror skrämmer ägaren och vad det lider har vi en hund som gör utfall.
Tråkigt nog får ofta hunden skulden för att det blir så här. Väldigt orättvist tycker vi. Hunden är lärd att bli upphetsad i mötet och nu är den också lärd att främmande individer är farliga.
Hur skulle då dessa möten sett ut för att det skulle bli rätt? Inget konstigt alls! När Svea jollrande kom farande mot vår valp ska vi lugnt och trevligt stoppat henne. Fråga om hon vill hjälpa oss att få en lugn och trygg valp genom att stå och prata med oss en stund. Pratstunden får gärna fortgå tills valpen lagt sig ner och är helt lugnt. Mötet med Göstas hund ska avvecklas på samma sätt. Vi står en bit ifrån varandra så att hundarna inte når varandra. Lugnt håller vi i kopplet och väntar på att båda hundarna ska vara helt lugna och så går var och en till sitt.
En del hundägare säger till sitt försvar “jag låter inte hunden hälsa varje gång”. Tyvärr hjälper denna taktik föga, en hund kan inte förstå detta. Hälsar man på en så gäller det alla!
Om vi som ägare inte tar notis om de vi möter utan lugnt går gatan fram samtidigt som vi genomför möten med grannar och bekanta på ovanstående lugna sätt är risken minimal att vi får en hund med tråkiga beteenden. Att tänka på hur vi vill att vår vuxna hund skall uppträda och därför lära in rätt beteende på valpen är en bra strategi. Hund och ägare får ett lugnt och fridfullt liv tillsammans!