Socialisering – stress, förväntningar och inlärning (3)

Hur blir det om man tränar socialisering?

Låt oss då ta en titt på vad som händer om man springer runt på stan och socialiserar sin valp. Tyvärr finns det antal möjligheter att skapa stora problem med denna träning.

Vi kan börja med att titta på vad vi lär hunden och för att förstå detta måste vi veta hur hundar lär.

I min bok “Fågelhundsträning” skriver jag så här angående hundars sätt att lära:

“Gör vi rätt …………. behövs det bara en enda övning för att lära in exakt det beteende vi vill ha.”

“Inlärning sker i bilder.”

“När hunden gör sin inlärning associerar den till en hel bild.”

“Datorn hunden styrs av de bilder som visas framför näsan på den.”

Jaha då kommer vi gående gatan fram med vår nya valp och så möter för första gången grannen Svea. Naturligtvis blir Svea helt exalterad över den söta valpen, hon jollrar och bär sig åt och valpen blir helt till sig i trasorna. Valpen hoppar och klänger på tanten som då blir helt i extas. Efter en stund skiljs vi åt och känner oss jättestolta över hur bra mötet blev.

Runt hörnet kommer Gösta med sin unghund. Naturligtvis låter vi de två små hälsa på varandra och båda slår volter i kopplet. Ännu en gång har vi tränat med framgång!

Men vänta nu, har vi verkligen tänkt rätt? Hur var det nu hundar lär? De lär vid ett enda tillfälle och de lär i bilder. Vi har just lärt valpen att ALLA tanter (är valpen tillräckligt ung gäller det alla människor) ska man fram till och dessutom innefattar mötet en massa upphetsning och stress. Samma sak blir det angående hundar, hälsa och stressa.

Redan dagen efter, i nästa möte, med hund eller människa blir valpen upphetsad, drar i kopplet och vill fram. Eftersom vi tror att vi gör rätt så får naturligtvis valpen fortsätta hälsa i detta upphetsade tillstånd. Månaderna går och stressen ökar allt mer. Inte minst därför att valpen/hunden uppfattar att den “bestämmer” att den vill hälsa och att alla människor och hundar är till för den.

Scroll to Top