Så här står det i Wikipedia:
“Protein kan i brist på andra energikällor omvandlas till energi, men denna process leder även till att vissa organ får arbeta hårdare. Då kroppen lider brist på energiintag övergår kroppen till katabol metabolism, det vill säga kroppen riktar in sig på att bryta ner istället för att bygga upp. Kroppen letar då upp proteinsammansättningar som inte vanligtvis används och spjälkar om dessa till energi vilket medför att i första hand skelettmuskulatur, som normalt inte aktiveras, bryts ner.
Hälften av de 20 aminosyrorna kan omvandlas till fett i kroppen. Detta är en mycket krävande process som äger rum nästan enbart om man provocerar kroppen genom att äta massor av protein, och bara lite fett. Ett annat tillstånd som möjliggör att protein blir till fett är långvarig svält. Under sådana omständigheter utsöndrar kroppen höga halter av hormonet kortisol, vilket leder att muskulaturens proteiner bryts ner och vid behov omvandlas till fett.”
Observera;
“Kortisol eller hydrokortison är ett steroidhormon som tillverkas av kolesterol och insöndras[1] från binjurarna, ofta i relation till stress. Kortisol ingår i gruppen glukokortikoider som även innehåller medlemmar som kortikosteron och dexametason.[2] Det är ett viktigt hormon i ämnesomsättningen. Kortisol bildas i flera steg. Kortisol görs om i levern till kortison.
…
Så i klartext, får hunden för mycket protein, så blir den stressad och varvad! Detta har engelsmännen påpekat för oss som har arbetande hundar varje gång vi pratar foder ända sen jag var i England första gången för ca 30 år sen – det kanske ligger någonting i det de säger…
Kortisol är ju ett stresshormon och hundarna kan bli väldigt stressade av för mycket protein, vi har redan hunnit se några exempel på detta, när vi ändrat proteinhalten och fått lugnare hundar. Stress kan också ge klåda, utan att det egentligen kliar någonstans – ett rent överslagsbeteende som gärna sätter sig som en ful vana.
Den engelska uppfattningen om att proteinhalter över 20 % ger överaktiva hundar gäller utfodring med torrfoder. Problemet med torrfoder är att det inte kan innehålla stora mängder fett. För mycket fett gör att det blir kletigt i förpackningen. Man tillverkar alltså foder med en kvalitet som är anpassat till hanteringen och inte till vad en hund behöver. Tittar man på ett “dåligt” hundfoder så finns 50 % av energin i kolhydraterna, 25 % i fettet och 25 % i proteinet.
Kollar vi då på ett högenergifoder blir det om möjligt ännu tokigare. Dessa innehåller ofta väldigt höga proteinvärden. Över 30 % är inte ovanligt! Ett foder innehåller så mycket som 38 %. Även när det gäller dessa foder finns det en gräns för fetthalten. I det aktuella fodret finns det 18 % fett. Allt detta protein har hunden ingen användning för utan det bryts ner för att utvinna energi. I detta fallet ser det ut så här med energin, ca 40 % från protein, 40 % från fett och 20 % från kolhydrater.
Jämför vi med färskfoder, VOM o HUNDEMAT, som vi använder så kommer 74/75 % av energin från fett och resten från protein. Många tror att kött är hundra procent protein. Så är inte fallet. Mycket vatten men framförallt mycket fett och dessutom en mängd andra näringsämnen.