Hundfoder – inte det lättaste (del3)

Proteiner är en byggsten som hunden behöver när den växer och i viss mån också under sitt vuxna liv. Just under tidig valpålder, upp till ca 6 månader behöver den lilla kroppen mycket protein för att kunna växa och bilda allt som den behöver på ett bra sätt. När den stora tillväxtperioden lugnat sig, vid 5-7 månader beroende på rasens  storlek, avtar behovet och hunden behöver mer energi  istället. Nu ska även hormonerna tillverkas och de verkar också kräva mer energi än protein.

Protein är också väldigt spännande – en skosula kan innehålla lika mycket protein som ett ägg, men proteinet i sulan är sammansatt så att kroppen inte kan ta upp det. Den senaste uppfinningen i hundfoder är hydrolyserat protein. Den här förklaringen hittade jag på nätet (kan dock inte stå för den vetenskapliga sanningen i detta)

“Hydrolyserat protein: Kan utvinnas ur i stort sett vad som helst. Man har alltså tagit vävnad från någonting(?) och exempelvis genom tillsats av saltsyra eller enzymer, kokning eller jäsning spjälkat proteinkedjor i dess minsta beståndsdelar – aminosyror. Proteinet är alltså totalt nedbrutet och källan kan inte längre identifieras”.

Det är lätt för kroppen att ta upp – men kanske inte så himla naturligt och jag måste ju erkänna att jag undrar över hur mycket energi man kan få i sig på detta sätt.  Det finns foder där man använt fågelfjädrar som proteinkälla – känns lite märkligt måste jag säga, våra hundar lämnar alltid fjädrarna när de äter en kyckling eller annan fågel…

Kyckling och ägg däremot, toppar näringskedjan när det gäller högvärdigt lättupptagligt protein! Därför kan det vara så att foder med 25% protein gjort på bara kyckling, kan vara för “starkt” och ge mer kväveöverskott än ett foder med 25% protein gjort på bara nöt.

Detta skulle kunna förklara varför många hundar reagerar på foder gjort på kyckling, det är inte kycklingen i sig som är problemet utan att proteinhalten blir “högre” än den angivna pg a att kroppen har så lätt för att tillgodogöra sig protein från kyckling och ägg.

                     

Scroll to Top