Akut Klåda hos valpar

Kan ofta bero på brännässlor eller myror. Detta kommer oftast på tassar och mage. Typiskt är att valpen uppträder lite panikartat, den vill komma undan obehaget och man ser att den nästan bär sig lite hysteriskt åt, biter o river om vartannat. Lägg på ett lager kylbalsam för att lindra, det går sedan över av sig självt.

Lindrig Klåda hos valpar – “så kallad Allergi”

Om klådan blir ihållande, kan det finnas flera orsaker, dock beror det sällan på allergi – man säger allmänt att bebisar under året och valpar under ca 6 månader inte kan utveckla allergi.

Man börjar med att kolla igenom huden under pälsen, är den rosa och fin behöver man inte oroa sig alls. En vanlig orsak till klådan kan då vara proteinöverskott, dvs fodret innehåller för mycket protein. Då valpen inte kan tillgodogöra sig hela mängden protein bildas istället ett överskott på kväve, som i sin tur är en vanlig orsak till olika hudproblem.

Det är inte ovanligt att valpar/hundar utfodras med torrfoder, som innehåller 30% protein eller mer och samtidigt bara halva mängden fett. Om de inte får tillräckligt med fett, så tar hunden den energi som den behöver från proteinet och därmed får de ett överskott av kväve (protein är en kväveförening) Huden blir då torr, det bildas mikroskopiska sprickor i hunden , där får svampen fäste, då börjar det klia och när valpen river sönder sig – vips, så trivs bakterierna där.

Om valpen/hunden äter torrfoder – torrfoder innehåller oftast dubbelt så mycket protein som fett plus en massa kolhydrater. Börja då med att minska andelen protein i valpens foder, mer än 20-23 % protein är sällan bra för en vanlig valp/ hund. Det kan också vara lämpligt att tillsätta lite fett, det bästa är då färskt ister (går att frysa i små bitar). Man brukar kunna köpa det på tråg med plast över i vissa livsmedelsbutiker. Det brukar vara lagom med 2gr/kg valp per dag.

Äter valpen färskfoder, kan problemen fortfarande bero på att proteinhalten är väl hög för den här individen. Ta då bort ca 10-15 % av fodergivan och tillsätt samma mängd havregryn uppblött i vatten (ge samma vikt som du tar bort). Detta är en tillfällig lösning och bör ge resultat inom 1-2 veckor. Om detta fungerar köp ett färskfoder med lägre proteinhalt, ge gärna ister också enligt ovan. Hundar ska egentligen inte äta spannmål, men det är ett bra sätt att testa, för att reda ut orsaken till problemet.

Vi har noterat att det vid ca 7 månaders ålder, kan dyka upp klåda i samband med det stora hormonpåslaget som startar då i kroppen. Detta sker innan den egentliga könsmognaden märks på hunden och är helt naturligt och nödvändigt.

Under den tidiga uppväxten, upp till denna ålder, krävs det mycket protein, “byggstenar” för tillväxten. Men när den kroppsliga tillväxten lugnar sig och hormonerna tar fart, behövs det inte så mycket protein längre, utan energi, gärna i form av fett. Tyvärr kan vi inte ge hur mycket fett som helst för då tar hunden inte upp det, utan vi får tillfälligt tillsätta även kolhydrater, t ex i form av ris eller havregryn. När hormonerna lugnar sig och könsmognaden klingat ut, kan man gå tillbaka till vanlig kost, helst färskfoder och då ta bort kolhydraterna, men behålla fettet som tillskott, några gånger i veckan.

Detta problem med proteinöverskott aktualiserades redan i början på 80-talet när jag köpte min första hund, så det är redan “gammal kunskap”.

Proteinöverskott kan ta sig olika uttryck på olika raser, pointer t ex får knottror (utslag) på huvudet, spaniel får kala fläckar på frambenen och en del “snabbfäller”, dvs pälsen gulnar, åldras och allt rasar av på en gång, ny päls växer ut och detta upprepar sig sedan cyklist. Vi har egen erfarenhet av detta på våra hundar förr i tiden.

Vi får också indikationer på att vissa öronproblem t ex svart gegga och klåda i öronen, som många säger beror på allergi, egentligen orsakas av för mycket protein.

Fakta om proteinöverskott: Det är inte mängden protein som är problemet, utan förhållandet mellan protein och andra näringsämnen, framförallt fett.

Väldigt enkelt räknat, så innehåller det färskfoder (VOM og Hundemat) som vi ger både valpar och vuxna hundar, omräknat till torrfoder ca 30% protein och 40% fett och inga kolhydrater. Detta innebär ju att hunden får i sig mindre mängd protein eftersom fettet står för en stor del av energigivan.

Scroll to Top